3 mai 2012
Nr. 299/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

LUCA LIVIU, prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracțiune asimilată celor de corupție,

MIRON NECULAI, director general la Grup Mir, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și
– instigare la infracțiunea de folosire cu rea credință a fondurilor societății,

DUMITRESCU FLORIN, director general adjunct la Grup Mir, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire cu rea credință a fondurilor societății.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Luca Liviu a acționat în așa fel încât, folosindu-și influența de prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, a înlesnit încheierea unui contract de management între societățile SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăția este acționar majoritar) și TOUR MIRINVEST S.R.L Timișoara, contract prin care cea de-a doua societate a obținut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componența Grup Mir (inclusiv TOUR MIRINVEST) înregistraseră pierderi considerabile.
Menționăm că societatea SIND TOUR TRADING SRL este o societate comercială în care CNSLR FRĂŢIA deține 95% din capitalul social și are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.
Contractul de management încheiat cu S.C TOUR MIRINVEST S.R.L obliga această societate la realizarea de investiții de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum și la efectuarea de servicii de administrare. Or, reprezentanții firmei, inculpații Dumitrescu Florin și Miron Neculai au folosit nu banii S.C TOUR MIRINVEST S.R.L, cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai SC SIND TOUR TRADING SRL. Astfel, în perioada mai – august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor și două de distribuție de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce aparține SC SIND TOUR TRADING SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaților S.C. TOUR MIRINVEST S.R.L.
Încheierea contractului de management sus menționat a fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011, inculpatul Luca Liviu, în calitate de prim-vicepreședinte al C.N.S.L.R. FRĂŢIA, a emis o decizie, cu încălcarea dispozițiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societății SIND TOUR TRADING cu un nou administrator și anume societatea TOUR MIRINVEST S.R.L. Timișoara, firmă reprezentată de inculpații Miron Neculai și Dumitrescu Florin. Pentru a crea aparența de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acționarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al ședinței, deși cunoștea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare.
La data de 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii nestatutare, inculpatul Liviu Luca, în calitate de reprezentant al C.N.S.L.R. Frăția în Adunarea Generală a Acționarilor a SC SIND TOUR TRADING SRL (unde C.N.S.L.R. Frăția este acționar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societățile SIND TOUR TRADING SRL și TOUR MIRINVEST S.R.L. pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeași zi. Practic, administratorul TOUR MIRINVEST S.R.L. avea obligația de a efectua investiții și de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice și de tratament aflate în administrarea societății SIND TOUR TRADING SRL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 București.


2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

BUNEA DOMȘA MATEI, inspector silvic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj-Napoca, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită și
STAN VALER DANIEL, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iulie 2011, inculpatul Bunea Domșa Matei, în calitate de inspector silvic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj-Napoca, a pretins și primit de la inculpatul Stan Valer suma de 1000 lei pentru a nu-i aplica o amendă contravențională și pentru a nu confisca materialul lemnos ( 10 m 3) pe care inculpatul Stan Valer Daniel l-a transportat fără a avea documente de provenienţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.


3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei CRISTEA FLORENTINA-DIANA, directorul Biroului Regional PHARE CBC Giurgiu, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de folosire de documente false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Cristea Florentina-Diana, şeful Biroului Regional PHARE Giurgiu, în scopul de a obţine pe nedrept suma de 39.120 euro provenind din fonduri PHARE, a prezentat autorităţilor competente documente false atât pentru finanţarea proiectului „Fermierii români şi bulgari într-o Europă Unită EUROFERMA GIURGIU ROUSSE” cât şi pentru justificarea sumelor cheltuite şi pentru acordarea tranșei finale. Banii astfel obţinuţi au fost încasaţi de Federala Agricultorilor Asociaţi Giurgiu reprezentată de tatăl inculpatei Cristea Florentina-Diana. De asemenea, Cristea Florentina-Diana a făcut şi o declaraţie falsă afirmând, în mod nereal, că nu este într-o stare de incompatibilitate.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă cu suma de 32.862,78 euro. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatei.

Cristea Florentina-Diana mai fost trimisă în judecată în alte două cauze penale pentru infracţiuni similare (detalii în comunicatele nr. 123/VIII/3 din data de 6 martie 2012 şi 221/VIII/3 din data de 5 aprilie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 5 Bucureşti.


În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasa comentariu