22 mai 2012
Nr. 341/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

CONSTANTIN GABRIEL, administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– trei infracțiuni de evaziune fiscală,
– două infracțiuni de sustragere de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate,

BARBU VALERICA PAULINA, expert contabil autorizat, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– evaziune fiscală și
– complicitate infracțiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2010, inculpatul Constantin Gabriel, în calitate de administrator al SC AGRO BETASIM SRL Simeria, SC AGROZEN HD SRL Simeria, SC ALLCEREAL și BEST TEAM SRL Hunedoara (firme ce au ca obiect principal de activitate comerțul cu cereale), pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu ajutorul inculpatei Barbu Valerica Paulina a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operațiuni comerciale reale. În aceeași perioadă, în scopul de a evita verificările financiare, fiscale sau vamale, inculpatul a declarat în mod fictiv sediul social al SC AGRO BETASIM SRL Simeria și SC ALL CEREAL BEST TEAM SRL Hunedoara.
În același scop, inculpata Barbu Valerica Paulina a ascuns actele contabile și a șters evidența electronică a acestor documente ale celor trei societăți comerciale.

În această modalitate, inculpații au creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 26.485.546 lei (echivalentul a aproximativ 6.572.095 euro), reprezentând impozit pe profit și TVA.

A.N.A.F. s-a constituit parte civilă cu suma totală de 72.339.607 lei reprezentând impozit pe profit și TVA ca fiind prejudiciul produs bugetului consolidat al statului, inclusiv penalități și majorări de întârziere.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatei Barbu Valerica Paulina.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasa comentariu