30 mai 2012
Nr. 373/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:

CHIOVEANU PAULINA, angajată în cadrul Administrației Fondului Imobiliar, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată și

CIORTAN NICOLAE ALEXANDRU, angajat în cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control al Municipiului București, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2012, inculpata Chioveanu Paulina, angajat în cadrul Administrației Fondului Imobiliar, având ajutorul inculpatului Ciortan Nicolae Alexandru, a pretins de la un denunțător suma de 125.000 euro, lăsându-l să creadă că poate interveni pe lângă persoane competente din cadrul Primăriei Municipiului București și Primăriei Sectorului 3 București pentru a le determina să aprobe închirierea și apoi vânzarea către denunțător a unui spațiu comercial în suprafață de peste 1.000 mp situat în centrul istoric al capitalei. Din banii pretinși, inculpata a primit de la denunțător, în două tranșe, suma totală de 16.000 de euro și produse alimentare în valoare de 500 de lei. La data de 22 aprilie 2012, inculpata Chioveanu Paulina a primit de la denunțător suma de 15.000 de euro (o tranșă din totalul de 16.000 de euro), fiind surprinsă de procurori la scurt timp după primirea acestei sume.
De asemenea, în cursul lunii mai 2012, inculpata Chioveanu Paulina, având ajutorul inculpatului Ciortan Nicolae Alexandru, a pretins de la un alt denunțător suma de 48.000 euro, lăsând pe denunțător să creadă că poate interveni pe lângă persoane competente din cadrul Administrației Fondului Imobiliar și Primăriei Municipiului București pentru a le determina să aprobe concesionarea către denunțător a unui spațiu comercial situat în centrul istoric al capitalei, aflat în administrarea Administrației Fondului Imobiliar.
În data de 29 mai 2012, inculpatul Ciortan Nicolae Alexandru a primit de la denunțător suma de 48.000 euro în scopul menționat mai sus, fiind prins la scurt timp de către procurori.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 29 mai 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.


Actualizare (30.05.2012): La data de 30 mai 2012, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților CHIOVEANU PAULINA și CIORTAN NICOLAE ALEXANDRU pe un termen de 29 de zile.


Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasa comentariu