Centrul istoric al municipiului Slatina intră în lucrări de reabilitare până la sfârşitul acestei luni, a anunţat administratorul public al municipiului Slatina, Minel Prina. În această zonă există peste 50 de clădiri declarate monumente istorice.

Minel Prina a declarat marţi, 19 iunie, într-o conferinţă de presă, că va începe execuţia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al oraşului. Astfel, în vara anului viitor, zona respectivă va fi complet reamenajată.

„Vor fi reabilitate străzile din centrul istoric al municipiului Slatina, respectiv partea carosabilă şi trotuarele, se reface sistemul de iluminat public, reţeaua de canalizare, se amenajează spaţii verzi, se pune mobilier urban nou”, a spus Prina. În zona menţionată se vor reloca şi branşamentele la utilităţi ale clădirilor, iar municipalitatea va încerca să îi determine pe proprietarii acestora să le refacă faţadele.

„Căutăm să îi încurajăm pe proprietari să reabiliteze clădirile, să refacă faţadele în conformitate cu aspectul iniţial şi cu cel al zonei. Un pas important spre schimbarea aspectului centrului istoric este şi faptul că au intrat deja în reabilitări trei dintre clădirile deţinute de primărie, respectiv sediul Primăriei Slatina, sediul Poliţiei Locale şi o fostă cancelarie a Şcolii nr. 1. Vom reabilita şi fostul cinematograf Victoria”, a adăugat Minel Prina. Lucrările de reabilitare a infrastructurii stradale şi de utilităţi în centrul istoric vor fi făcute printr-un proiect din cadrul Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Slatina, costurile proiectului fiind de 16,5 milioane lei, dintre care 12 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat în luna decembrie 2011. În această lună s-a semnat şi contractul privind execuţia lucrărilor.

Administratorul public al municipiul Slatina a mai prezentat încă un proiect din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care se va semna contractul de începere a lucrărilor. Este vorba de proiectul privind reabilitarea cartierului Unirii din Slatina, cu o valoare de 5,7 milioane lei. Acesta se va concretiza în lucrări de sistematizare pe verticală şi va cuprinde patru străzi. În acest mod, vor fi refăcute străzile, aleile de acces către blocuri, trotuarele, spaţiile verzi, parcările. Ambele proiecte trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2013. Până atunci se vor finaliza lucrările în alte şase cartiere din Slatina, unde se intervine pentru reabilitare tot cu fonduri nerambursabile, în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

Lasa comentariu