Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Fondurilor Europene şi ANRMAP lucrează la o procedură de modificare a achiziţiilor publice în sensul simplificării acesteia, a standardizării caietelor de sarcini, dar şi a clarificării responsabilităţilor instituţiilor abilitate în control, a declarat marţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale.

liviu-dragnea

El a adăgat că, în privinţa corecţiilor financiare, a luat decizia ca, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, să continue „discuţiile foarte frumoase” cu Ministerul Finanţelor.

Vicepremierul a arătat că nu toate cazurile unde au fost alocate corecţii financiare vor fi preluate de Guvern.

„Noi am făcut toată analiza, deci colegii din Ministerul Dezvoltării şi colegii din Ministerul Fondurilor Europene au lucrat serios, timp de aproape o lună şi jumătate, şi au analizat fiecare caz în parte. Şi fundamentarea este foarte serioasă, nu în toate cazurile unde au fost alocate corecţii financiare noi propunem să fie preluate de Guvern, ci numai acolo unde instituţiile statului au verificat la vremea respectivă procedurile de achiziţii şi au spus că procedurile sunt corecte şi legale. Iar ulterior o altă instituţie a venit şi a spus că instituţiile statului care au verificat şi au spus că este în regulă – nu la o şuetă, ci prin documente oficiale – au spus că nu e în regulă, şi atunci beneficiarii au spus că ce este cu aceste corecţii financiare?”, a spus ministrul Dezvoltării, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii Comitetului de monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.

În opinia acestuia, atât timp cât un beneficiar respectă o instituţie a statului, care are atribuţii de control şi de verificare şi care scrie negru pe alb că lucrurile sunt în regulă, până la urmă se poate ajunge în situaţia în care să nu mai existe beneficiari în instituţiile publice care să dorească să aplice corecţiile financiare, pentru că nu mai înţeleg ce se întâmplă.

„Ei se uită pe lege, vin şi instituţii ale statului care spun că au respectat legea, după care vine altcineva şi spune că nu s-a respectat legea. Vina nu este a lor, ci este a instituţiilor care au verificat, ăsta este şi motivul pentru care, în perioada următoare, dincolo de măsurile pe care le-am adoptat până acum pentru simplificare şi pentru dinamizarea plăţilor, ANRMAP, împreună cu cele două ministere – cel al Fondurilor Europene şi ministerul nostru, lucrează la modificarea procedurilor de achiziţie publice în sensul simplificării, în sensul standardizării caietelor de sarcini şi, foarte important, clarificarea responsabilităţii instituţiilor care controlează şi asumarea responsabilităţilor. Adică, în momentul în care instituţii ale statului stabilite clar că au competenţe să verifice o procedură, au spus că este în regulă, din acel moment îşi asumă totala responsabilitate”, a detaliat vicepremierul Dragnea.

El a menţionat că toţi beneficiarii care au dat ministerul în judecată au câştigat în primă instanţă.

„Noi suntem în situaţia în care pierdem procesele, le vom pierde definitiv, oricum va trebui să alocăm aceste sume, dar diferenţa ar fi dacă ne asumăm acest lucru acum, acei beneficiari ar avea bani să continue proiectele, adică am mări absorbţia şi am mări dezvoltarea până la urmă – acesta este raţionamentul care ne-a determinat şi pe mine şi pe dl Teodorovici să iniţiem acest act normativ. Şi, până la urmă, şi Ministerul de Finanţe nu se opune. (…) Acum se caută resursele financiare, pentru a nu afecta deficitul. Deci problema nu e de principiu – toată lumea este de acord că e corect”, a completat ministrul Dezvoltării Regionale.

AGERPRES

Lasa comentariu