Noul primar al Timişoarei stopează studiile de fezabilitate inutile

 

Nicolae Robu, noul primar al Timişoarei, va stopa studiile de fezabilitate pentru proiectele mici, pe care le consideră inutile.
În ultimii şapte ani, firmelor li s-au acordat peste 10 milioane de lei (echivalentul a circa 2,3 milioane de euro) din bugetul timişorenilor, pentru a realiza aproximativ 400 de astfel de studii de fezabilitate şi documentaţia tehnică de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI). Dintre acestea, peste 40, în valoare de peste un milion de euro, sunt „blocate sau uitate”, din diferite motive. „În mod cert, se vor face astfel de studii doar acolo unde nu se poate fără ele. De altfel, toate cheltuielile vor fi raţionalizate”, a declarat luni, 18 iunie, Nicolae Robu.

 

Sorin Grindeanu, fostul viceprimar social-democrat, care şi-ar putea păstra fotoliul şi pentru următorii patru ani, declara că împărtăşeşte ideea reducerii numărului de studii de fezabilitate.

 

„Doar în 2008, sumele alocate de municipalitate în acest sens au fost de peste două milioane de euro. Unele proiecte necesită de fezabilitate, altele, nu”, a declarat Grindeanu.

 

Potrivit informaţiilor de interes public solicitate primăriei de către presă, „au fost finalizate 304 studii de fezabilitate, altele 41 fiind în derulare, iar 43 blocate”, din diverse motive. Responsabilii din primărie susţin că legislaţia impune realizarea studiilor de fezabilitate înainte de demararea lucrărilor. După ce studiul este aprobat şi de consilierii locali, se realizează un proiect tehnic, care presupune toate detaliile execuţiei, în principal date tehnice. Studiul de fezabilitate se face pentru a vedea oportunitatea investiţiei şi ar trebui să ofere cel puţin două soluţii pentru lucrare. Legiuitorul prevede şi faptul că studiul de fezabilitate trebuie să fie realizat cu un an înaintea lucrării de execuţie.

 

Cele mai multe studii de fezabilitate din Primăria Timişoarei aparţin Direcţiei de Patrimoniu, dar se regăsesc şi foarte multe studii de fezabilitate de tipul amenajărilor unor străzi foarte mici din oraş, extinderea benzilor de circulaţie în cazul unor artere supraaglomerate, realizarea casei căsătoriilor şi a noului spaţiu destinat evidenţei populaţiei. Foarte mulţi bani s-au cheltuit pentru două studii de fezabilitate premergătoare construirii unui nou spital municipal (115.000 de lei, din care primăria a decontat 57.000 de lei, respectiv, 43.000 de lei), lucrare care nu s-a finalizat niciodată, „scheletul” clădirii ridicate fiind distrus de ploi.

 

Sursa: AGERPRES

 

Lasa comentariu