Asociaţiile de proprietari care îşi vor reabilita blocurile cu fonduri europene, prin proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ar putea să beneficieze de o creditare de la bugetul local de şapte până la zece ani, pentru a putea suporta costurile, a declarat vineri, 8 iunie a.c., la Bistriţa, ministrul de resort Eduard Hellvig.

„Căutăm o soluţie prin care asociaţiile de locatari să beneficieze de o creditare de la bugetul local, de şapte-zece ani, dar încă este în discuţie şi se analizează la nivelul ministerului varianta optimă, astfel încât autoritatea locală, prin taxe locale, în şapte-zece ani să-şi recupereze creditarea pentru cele 20 de procente. Dintr-un calcul pe care l-am făcut, ar fi vorba undeva la şase euro pe lună pentru fiecare proprietar de locuinţă, este o sumă care cred că va putea fi suportată de fiecare, pentru că am tot interesul ca, odată proiectul demarat, un proiect foarte important şi strategic pentru România, într-adevăr să fie şi fezabil. Degeaba e ideea bună, degeaba sunt instrumentele bune, dacă beneficiarul nu are capacitatea să se finanţeze. Şi atunci am tot interesul să caut soluţia prin care beneficiarul să fie cel mai puţin afectat de finanţare”, a spus Hellvig.

Ministrul declară că, iniţial, Comisia Europeană a cerut ca asociaţiile de proprietari să contribuie cu 50% din sumă, însă în cele din urmă contribuţia a fost redusă la 20%, urmând ca restul de 30% să fie suportat de bugetul de stat, iar 50% din fonduri europene. „Vreau să ştiţi că Uniunea Europeană a solicitat în prima fază ca asociaţiile de locatari să plătească 50%. Noi le-am spus că este absolut imposibil, programul nu va deveni fezabil şi degeaba alocăm resursa financiară pentru o axă prioritară prin Programul Operaţional Regional. Am găsit înţelegere, am fost cu primul-ministru la comisarul Hahn, care este responsabil cu POR, şi suntem în faza pe care v-am anunţat-o, de 20%. Căutăm soluţii pentru a fi eficienţi şi pentru cei 20%”, a mai spus ministrul. Proiectul de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene va beneficia de o finanţare totală de 300 milioane euro şi este destinat pentru 250.000 de apartamente construite între 1950 şi 1990, care au nevoie de reabilitare termică.

Întrebat pentru câte locuinţe vor ajunge cele 300 de milioane de euro, ministrul Dezvoltării Regionale a spus că există posibilitatea extinderii finanţării europene, dar prima dată trebuie consumaţi banii puşi la dispoziţie în prezent.

Sursa: AGERPRES

Lasa comentariu