sursa imaginii: adevarul.ro

sursa imaginii: adevarul.ro

Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion, consideră că reorganizarea administrativ-teritorială a României pe zone istorice ar aduce beneficii importante judeţelor Tulcea şi Constanţa, dacă cele două judeţe vor fi o regiune separată, Dobrogea.

„O regiune separată, Dobrogea, doar cu judeţele Tulcea şi Constanţa, ne-ar avantaja, pentru că oportunităţile bine gestionate ale acestei zone pot cu adevărat să crească economia regiunii mai repede decât s-ar întâmpla ca entităţi separate. O asemenea regiune poate să atragă fonduri foarte mari pe proiecte majore pe mediu, biodiversitate şi turism”, a declarat marţi prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

În opinia sa, printre avantajele existenţei regiunii Dobrogea doar cu cele două judeţe se află inclusiv coordonarea eficientă a instituţiilor deconcentrate.

„Într-o regiune cu şase judeţe, vom avea servicii deconcentrate în toate judeţele – o regională la Galaţi, alta la Focşani, alta la Constanţa – iar colaborarea între aceste structuri va fi mai greoaie. În ansamblu, într-o regiune cu şase judeţe, putem avea acces la fonduri mai mari, dar tot la fel vor exista şase preşedinţi de consilii judeţene care vor încerca să atragă fiecare cât mai mult în judeţul său. Cred că lucrurile vor merge mult mai repede şi mai eficient pe structura regională cu două judeţe, dar rămâne de văzut care va fi decizia de reorganizare, pentru că se pare că este clară intenţia de a se merge pe opt regiuni. Dacă se va face o derogare şi Dobrogea va fi o regiune separată, vor mai apărea şi alte cereri, iar coordonarea procesului de regionalizare va fi extrem de dificilă”, a menţionat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu crede că serviciile deconcentrate cu atribuţii de control vor rămâne în coordonarea Instituţiei Prefectului, celelalte urmând să treacă în subordinea consiliilor judeţene.

„E nevoie de regionalizare, iar ea trebuie făcută cu cât mai puţine cheltuieli. Va fi o perioadă de tranziţie a structurilor regionale. Dacă regionalizarea începe până la finele anului, este clar că trebuie să intrăm în noua perioadă de finanţare europeană 2014-2020, iar aceste structuri trebuie să existe. Cu certitudine, una din viitoarele sarcini ale noilor structuri va fi să gestioneze proiecte de anvergură cu finanţare europeană pe zonă regională şi vorbim aici de sume de 3-4 miliarde de euro alocate pentru 5-6 ani. Rămâne să vedem cum vor fi coordonate serviciile deconcentrate”, a mai spus prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

 

AGERPRES

Lasa comentariu