Prefectul judeţului Dolj, Elena Costea, a declarat, marţi, 19 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă că, la solicitarea Universităţii din Craiova, Prefectura a demarat verificarea modului în care au fost retrocedate terenurile Staţiunii Didactice Experimentale „Banu Mărăcine”. Potrivit Elenei Costea, instituţia pe care o conduce va merge până la anularea titlurilor de proprietate, dacă se va constata că a fost încălcată legea.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu cetăţenii veniţi în audienţă, am constatat că principalele probleme ridicate de aceştia sunt cele legate de fondul funciar. Am primit, printre altele, şi o solicitare din partea rectorului Universităţii din Craiova, cu privire la Staţiunea de Cercetare «Banu Mărăcine» (n.r.: staţiune care aparţine Universităţii din Craiova) şi vom face verificări pentru a lămuri ce s-a întâmplat acolo. Vă asigur că vom merge până la anularea titlurilor de proprietate emise, dacă vom constata că s-a încălcat legea”, a declarat Elena Costea în cadrul unei conferinţe de presă.

Prefectura Judeţului Dolj a început emiterea de titluri de proprietate pe terenurile Staţiunii Didactice Experimentale „Banu Mărăcine” a Universităţii din Craiova în septembrie 2008, înainte de a încheia protocoale de predare-preluare între instituţia de învăţământ şi comisiile locale cărora Comisia Judeţeană de Fond Funciar le-a retrocedat acest teren.

Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova de atunci, a declarat că Prefectura Dolj, prin Comisia judeţeană de fond funciar, nu a luat legătura cu Universitatea din Craiova de care aparţine Staţiunea „Banu Mărăcine”, ci cu Academia de Ştiinţe Agricole „Ionescu Şiseşti”, care nu are niciun fel de implicare în ceea ce priveşte Staţiunea „Banu Mărăcine”.

„Terenul acesta este în proprietate publică a statului, iar mai întâi ar fi trebuit trecut în proprietate privată printr-o hotărâre de guvern. Trebuia să facă dovada că celor cărora le retrocedează terenul au fost proprietari, iar această dovadă nu s-a făcut. Mai mult decât atât, suprafaţa pe care comisia judeţeană ne-o solicită nouă este cu vreo 100 de hectare mai mare decât suprafaţa de teren a staţiunii”, a declarat Ion Vladimirescu. El a susţinut că Prefectura Dolj a înştiinţat universitatea abia după două luni de la emiterea deciziei de retrocedare a terenurilor de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar, iar unele dintre localităţile cărora le-a fost pus la dispoziţie acest teren au şi emis titlurile de proprietate.

„În prezent, intră cetăţeni dirijaţi de anumiţi factori interesaţi în privinţa acestor terenuri şi fac deja măsurători şi delimitări, îi intimidează de angajaţii staţiunii, fără să se fi luat legătura cu conducerea staţiunii sau a universităţii, pentru că staţiunea face parte din structura integrantă a Universităţii din Craiova. Distrugem aici ceea ce s-a construit zeci de ani”, a spus atunci rectorul Vladimirescu.

La rândul său, prefectul judeţului Dolj din acea perioadă, Silviu Dumitru, declara că retrocedarea terenurilor Staţiunii „Banu Mărăcine” a fost făcută legal către foştii proprietari. El susţinea că aceste terenuri „erau pârloagă, necultivate de ani de zile şi că o staţiune didactică nu are nevoie de sute de hectare pentru cercetare şi că nicăieri în lume nu se face cercetare pe animale”.

Terenul Staţiunii Didactice „Banu Mărăcine”, o suprafaţă de peste 800 de hectare, a fost retrocedat localităţilor Craiova – circa 90 de hectare, Pieleşti – 4,16 hectare, Coşoveni – circa 250 de hectare, Cârcea – 314,29 hectare. Terenul se află pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, la câţiva kilometri de Craiova. În urmă cu patru ani, agenţii imobiliari susţineau că în această zona metrul pătrat de teren costa cel puţin 100. Universitatea din Craiova a solicitat în instanţă anularea deciziei comisiei judeţene privind aceste retrocedări, pe motiv că nu s-au respectat paşii legali, precum şi suspendarea emiterii titlurilor de proprietate.

Sursa: AGERPRES

Lasa comentariu