Stabilirea reşedinţelor viitoarelor regiuni va fi penultima decizie din acest proces de regionalizare, a declarat, joi, la Iaşi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare.

liviu-dragnea

„Trebuie să recunosc faptul că este decizia care generează cele mai multe patimi, discuţii, negocieri. (…) Vreau să vă spun că sunt anumite regiuni în care trăiesc oameni care au suficientă inteligenţă şi nu mai stau să se uite la dezbaterile de la televiziuni şi au început temeinic să strângă în jurul lor forţe care să îi susţină în demersurile lor”, a spus Liviu Dragnea.

El a mai afirmat că stabilirea finală a reşedinţelor regionale trebuie să ţină cont de modelul multipolar care asigură cea mai echilibrată dezvoltare. În acest sens, el a precizat că „actualele reşedinţe de judeţ trebuie să devină viitorii poli de dezvoltare ai regiunii”.

Viceprim-ministrul a afirmat totodată că în viitoarele reşedinţe de judeţ nu trebuie concentrate sediile tuturor instituţiilor regionale. Dragnea susţine totodată că ar fi bine ca în fiecare judeţ să fie una, două sau trei instituţii regionale, „astfel încât fiecare judeţ să simtă că participă la acest proces de regionalizare”.

Vicepremierul a prezentat şi un sondaj privind opiniile exprimate de populaţia din interiorul fiecărei regiuni de dezvoltare.

Potrivit răspunsurilor, în regiunea de Nord Est, 48% din ieşenii chestionaţi vor ca Iaşiul să fie capitala regiunii, în timp ce în Suceava cetăţenii care şi-au dorit ca oraşul lor să fie reşedinţă de regiune au fost în proporţie de 12,2% dintre cei intervievaţi, la Piatra Neamţ – 11,1%, la Bacău 9,8%, Botoşani 2,1%, iar Vaslui 1%.

În regiunea de Sud-Est, Constanţa se află în topul preferinţelor cetăţenilor privind viitoarea reşedinţă regională cu 23,8%, la Galaţi doar 14,8% vor ca judeţul lor să fie reşedinţă regională, în timp ce la Brăila – 14,4%, Focşani 6,9%, Buzău 4%, Tulcea 1,6%.

Clujul are 63,2%, Oradea şi Baia Mare câte 9,5%, Satu Mare 4,8%, Zalău 4,7%, Bistriţa 2,7%, Timişoara 69,5%, Deva 10,5%, Arad 10%, Reşiţa 3,8%, Craiova 59,8%, Târgu Jiu 7,9%, Slatina 5,6%, Drobeta-Turnu Severin şi Râmnicu Vâlcea 5%, Bucureşti 93,9%, Ploieşti 28,1%, Piteşti 12,5%, Târgovişte 6,4%, Alexandria 6,4%, Călăraşi 5,19%, Slobozia 3,7%, Giurgiu 3,1%.

Cea mai grea decizie va fi de luat, spune Dragnea, în regiunea în care se vor afla oraşe ca Braşov – 28,7%, Sibiu 25,7%, Târgu Mureş 15,2%, Alba Iulia 14,5%, Miercurea Ciuc – 4,2%, Sfântu Gheorghe – 2,4%, Sighişoara – 1,79%, Odorheiul Secuiesc- 1%.

AGERPRES

Lasa comentariu