© Mugurel Manea / Adevarul.ro

© Mugurel Manea / Adevarul.ro

Coordonatorul executiv al Forumului Constituţional, Todor Arpad, a afirmat joi, 25 aprilie, că raportul referitor la revizuirea Legii fundamentale, rezultat în urma dezbaterilor organizate de Forum, va fi finalizat în jurul datei de 20 mai şi înaintat apoi Parlamentului.

„Pe 8-9 mai va avea loc un prim eveniment de sinteză a dezbaterilor, împreună cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Sperăm să avem un prim draft al raportului, iar dânşii să ne poate oferi un feedback cu ce tip de modificări ale Constituţiei sunt în spirit european şi pot să amelioreze actuala Constituţie. În jurul datei de 20 mai vom avea forma finală a raportului, într-un format care să fie cât mai uşor de utilizat pentru membrii Comisiei (n.r. –  pentru revizuirea Constituţiei)”, a afirmat Todor Arpad, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea „Statutul magistratului şi independenţa justiţiei” organizată de Forumul Constituţional.

El a sintetizat opiniile participanţilor la Forum, potrivit cărora „există o neîncredere faţă de clasa politică, dar şi faţă de magistraţi din cauza interpretărilor care se schimbă de la o instanţă la alta”.

Pe de altă parte, Todor Arpad susţine că participanţii la Forumul constituţional au constatat că există în Constituţie stipulată „o largă paletă de drepturi şi libertăţi, dar acestea nu sunt operaţionalizate, pentru că nu există instrumentele instituţionale”.

„Surprinzător pentru mine, majoritatea s-a pronunţat pentru o creştere a rolului Parlamentului, astfel încât în raport cu preşedintele, cu Guvernul, dar şi cu autoritatea judecătorească, un conflict care nu poate fi soluţionat altfel, să poată fi tranşat în final de Parlament”, a mai spus Arpad care a precizat că până în prezent la dezbaterile organizate de Forumul Constituţional au luat parte peste 1.500 de participanţi.

Dezbaterile Forumului Constituţional sunt organizate pe trei axe tematice: axa teritorială – întâlniri la nivel local, judeţean şi regional, axa tematică – dezbateri cu specialişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor din diferite domenii şi axa academică – dezbateri cu specialişti în drept constituţional şi în ştiinţe sociale.

AGERPRES

Lasa comentariu